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INQUIRIES STILL REQUIRED WHEN CHARITIES 
ISSUE DONATION RECEIPTS 

 
By Theresa L.M. Man, B.Sc., M. Mus., LL.B. 

and Terrance S. Carter, B.A., LL.B. 
 
 
A. INTRODUCTION 
 

New rules were proposed to be included in the Income Tax Act (Canada) (the “Act”) to permit a donor to 

receive a donation tax receipt even in situations where the donor or someone else received an advantage as 

a result of the gift. This is referred to as “split-receipting.” On July 18, 2005, the Department of Finance 

proposed a new obligation in this regard requiring charities to make “reasonable inquiries” of donors before 

issuing receipts over $5,000 for gifts received after January 1, 2006. Although the Department indicated on 

November 22, 2005 that it is prepared to recommend to the Minister of Finance to withdraw this onerous 

proposed rule, charities are still required to exercise due diligence when issuing charitable donation receipts 

to ensure that the information on the receipts is accurate. 

B. “REASONABLE INQUIRES” REQUIREMENT PROPOSED ON JULY 18, 2005 
 

Proposed changes permitting split-receipting were first introduced on December 20, 2002, which changes 

were further amended and new changes introduced on December 5, 2003 and February 27, 2004. These 

changes were consolidated and further amended in the legislative proposals released by the Department of 

Finance on July 18, 2005.1  These changes generally apply to gifts made after December 20, 2002, with a 

few exceptions. 
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One of the most surprising new changes released on July 18, 2005 was the introduction of a new subsection 

248(40) that would have imposed a heavy onus on charities to make inquiries of donors concerning gifts 

made on or after January 1, 2006. In particular, a charity issuing a donation tax receipt with a stated eligible 

amount in excess of $5,000, whether gifts in kind or cash, would have been required to make a “reasonable 

inquiry” of the donor concerning the existence of any circumstances that would cause the eligible amount 

to be less than the fair market value of the property; for example, whether any advantage has been received 

by anyone, whether the donated property was acquired through a tax shelter, whether the donated property 

was acquired by the donor or any non arm’s length party within the last 3 years or 10 years and their cost 

of acquisition, and whether it would be reasonable to conclude that one of the main reasons for acquiring 

the property was to make a gift.  

The charitable sector and its advisors were very concerned with the proposed statutory onus placed on 

charities when issuing receipts. It was not clear from the proposed changes what type of inquiry would be 

recognized to be “reasonable.” In response to a submission made by the Government Relations Committee 

of the Canadian Association of Gift Planners, Len Farber of the Department of Finance in a letter dated 

November 22, 2005 advised that the Department “recognize the difficulties that have been brought to light 

by this proposal” placing an administrative burden on charities. Mr. Farber indicated that the Department is 

“prepared to recommend to the Minister of Finance that proposed subsection 248(40) be withdrawn.”  

C. IMPLICATIONS OF THE REMOVAL OF THE REQUIREMENT TO MAKE “REASONABLE INQUIRES” 
 

While the withdrawal of the proposed statutory onus on charities to make “reasonably inquiry” has been 

received as a relief to the charitable sector, charities will still have to exercise due diligence when issuing 

charitable donation receipts to ensure that the information on the receipts is accurate. In this regard, Mr. 

Farber stated in his letter that “charities will still be responsible to seek relevant information from donors 

where the need for such information is apparent to them in the particular circumstances.”  

Although the proposed split-receipting rules have not been enacted, Canada Revenue Agency (“CRA”) 

released Technical News No. 26 on December 24, 2002 concerning proposed new rules for split-receipting 

which is premised on these proposed changes. The British Columbia Supreme Court in Richert v. Stewards’ 

Charitable Foundation2 up-held compliance with Technical News No. 26, as required by CRA.  In this 

regard, CRA’s Registered Charities Newsletter No. 17 specifically indicates that the proposed guideline in 

Technical News No. 26 “can be relied on now, despite the fact that the proposed legislation is not yet law.”  
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The level of inquires to be made by charities to seek information will depend on the circumstances. It may 

be that the best approach to be taken by charities is to develop and implement a gift receipting policy 

conforming to the highest standard in the circumstances, such as a questionnaire for donors to complete and 

possibly requiring donors to provide sworn statements under certain circumstances. It is important for 

charities to advise donors that donation receipts will be issued in compliance with the requirement under the 

Act and that only the eligible amount of the gift, not the full value of the donation given, will be stated in the 

donation receipt for tax deduction purposes by the donors.  

Charities will need to have a working knowledge of the proposed split-receipting and tax shelter rules in 

order that they may know when to “seek relevant information from donors where the need for such 

information is apparent to [the charities] in the particular circumstances” and what information to seek in 

this regard. Having such an understanding is not limited to accounting staff and senior management of 

charities, but also staff that may be in contact with potential donors, such as fundraising and gift planning 

staff, as well as staff involved in promotion and marketing, since they will be preparing publication and 

promotional materials for charities that may induce donations from donors.  

Although the proposed subsection 248(40) will be drawn, the Department is silent on whether subsection 

248(41) will be withdrawn as well. Subsection 248(41) was also proposed in July 2005, which provides that 

if a donor fails to provide relevant information to the charity relating to the existence of circumstances that 

would cause the eligible amount to be less than the fair market value of the property, the eligible amount 

of the gift would be deemed to be nil. Where a donor is not aware of the proposed changes and is not 

cooperative in providing information to the charity that exercises due diligence in making the inquiry, it is 

not clear whether the charity would have any liability vis-à-vis the donor. It would appear that at a minimum, 

a charity that believes that the split-receipting or tax shelter rules might apply should advise the donor of the 

possible consequence of not responding to the charity’s enquiries.  

Charities are required to ensure that the eligible amount and the amount of the advantage shown on 

donation receipts issued by the charities are accurate. Otherwise, the charities may be subject to penalties 

under section 188.1 of the Act in respect of taxation years that begin after March 22, 2004. It is not clear 

whether the penalties and sanctions under subsections 188.1(7) and 188.1(8) for issuing receipts with 

incomplete or incorrect information or under subsection 188.1(9) and 188.2(1) for issuing receipts with 

false information would apply.3 In addition to the possibility of imposing the said penalties, the Minister has 

the discretion to revoke the charitable registration of the charity.   
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When issuing split-receipts, it is important that the receipts contain the required information. In order to 

“make issuing receipts as simple as possible for charities and still meet the necessary requirements,” CRA 

provided sample official donation receipts attached to a letter released on October 3, 2005, concerning cash 

gifts and non-cash gifts, in situations involving an advantage having been received and not involving an 

advantage. The sample receipts are available on CRA’s website at: 

http://www.cra-arc.gc.ca/tax/charities/pubs/receipts-e.html. 

It is hoped that CRA will provide the charitable sector with administrative guidelines on the type of due 

diligence that would be required of charities when issuing split-receipts in this regard, such as what indicia 

that charities would need to be aware of in order to determine when to request information from donors, 

what type of information to request, how to document the requests made and information received from 

donors, and what steps to take when donors are not cooperative in providing information. 

                                                
1 The effects of these changes have been summarized in the following Charity Law Bulletins, all of which are available on our website at 
www.charitylaw.ca, and readers are encouraged to refer to them for more detail: 
• December 2002 Amendments – See Charity Law Bulletin No. 21, “Commentary on Draft Technical Amendments to the Income Tax 

Act Released on December 20, 2002 that Affect Charities,” dated April 30, 2003. 
• December 2003 Amendments – See Charity Law Bulletin No. 30, “Tax Shelter Donation Schemes,” dated December 16, 2003 and 

Charity Law Bulletin No. 38, “December 5, 2003 Income Tax Act Amendments Affecting Charities,” dated February 19, 2004. 
• February 2004 Amendments – See Charity Law Bulletin No. 40, “February 27, 2004 Revised Draft Amendments to the Income Tax Act 

Affecting Charities,” dated March 29, 2004. 
• July 2005 Amendments – See Charity Law Bulletin Nos. 76 and 77, “July 18, 2005 Draft Amendments to the Income Tax Act Affecting 

Charities: Part I – Definition of Gift & Split-Receipting and Part II – Other Changes,” dated September 8, 2005. 
2 [2005] B.C.C.J. No. 279. The appeal to the Court of Appeal on January 5, 2006 was dismissed. 
3 Under subsections 188.1(7) and 188.1(8), there would be a 5% penalty on the eligible amount stated on the receipt the first time a charity 
issues a receipt with incomplete or incorrect information and a 10% penalty on repeat infractions in five years. Under subsection 188.1(9), 
a 125% tax on the eligible amount stated on the receipt will be imposed, together with the suspension of tax-receipting privileges under 
subsection 188.1(1) if the total of all penalties under subsection 188.1(9) exceeds $25,000 in a taxation year.  Please refer to Charity Law 
Bulletin No. 82 “Changes to Sanctions, Penalties and Appeals Process for Charities,” dated January 11, 2006. 

DISCLAIMER: This is a summary of current legal issues provided as an information service by Carter & Associates.  It is current only as of the date of the 
summary and does not reflect subsequent changes in the law.  The summary is distributed with the understanding that it does not constitute legal advice 
or establish the solicitor/client relationship by way of any information contained herein.  The contents are intended for general information purposes only 
and under no circumstances can be relied upon for legal decision-making.  Readers are advised to consult with a qualified lawyer and obtain a written 
opinion concerning the specifics of their particular situation.   2006 Carter & Associates 
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